Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

08. Anna Karenina vol.I
Lev Tolstoi

08. Anna Karenina vol.I

Titlu: 08. Anna Karenina vol.I

Autor: Lev Tolstoi

Colecţie: Biblioteca Adevărul

Editura: Adevarul

Traducerea: -

Număr de pagini: 512

13,99RON
Adaugă în coş

Deşi Lev Tolstoi a început să lucreze la romanul Anna Karenina în 1873, ideea intrigii i-a venit în 1870, când s-a decis să scrie despre o femeie căsătorită, din înalta societate, care 's-a dat singură pierzării'. Intenţia a fost de a zugrăvi personajul în aşa fel încât să fie demnă de milă, fără a fi însă vinovată. Merită menţionat faptul că scriitorul a luat ca model pentru eroina sa pe fiica poetului Maria Alexandrovna Hartung, imortalizându-i trăsăturile expresive în imaginea Annei. Încordarea şi pasiunea cu care a lucrat la acest roman au fost atât de intense, încât romanul a fost terminat, în ciornă, în 50 de zile.

Însă pe tot parcursul procesului creativ, Tolstoi a fost extrem de nemulţumit de ceea ce rezulta în urma zilelor pline de lucru. Atât intriga, cât şi personajele, au suferit modificări numeroase. Levin, de pildă, nu exista în versiunile iniţiale ale romanului, apărând ulterior sub numele de Ordînţev sau Neradov. Vronski se numea Balaşev, Gaghin, Udaşev, iar Alabin, soţul lui Dolly, cu prenumele alternând: Stepan şi Mihail.

9 lucruri pe care trebuie să le ştii despre Lev Tolstoi:

  • Lev Tolstoi, considerat unul dintre cei mai mari romancieri ai tuturor timpurilor, a făcut parte din veche nobilime a Rusiei, având legături cu cele mai mari familii aristocratice ale Rusiei.
  • după ce a făcut mai multe datorii la jocuri de noroc, Lev şi-a însoţit fratele cel mare în Caucaz, unde s-a înrolat în armata rusă.
  • a avut 13 copii împreună cu Sofia Andreevna Bers. În ziua de dinaintea cununiei, Tolstoi i-a oferit logodnicei sale jurnalul său intim, în care erau detaliate relaţiile sexuale pe care el le avusese în trecut cu servitoarele sale.
  • Tolstoi a avut contact cu diferite secte creştine, comuniste şi anarhiste. Dar în ciuda vederilor neortodoxe şi a îmbrăţişării doctrinei lui Thoreau în ceea ce privea nesupunerea civilă, Tolstoi a fost lăsat în pace de către guvernul rus, care nu dorea o expunere publică internaţională.
  • în 1901, după publicarea romanului “Învierea”, în care ataca vehement biserica, Tolstoi a fost excomunicat.
  • în 1859, scriitorul a fondat o şcoală pentru copiii ţăranilor din Iasnaia, urmată de alte 12, ale căror principii libertine au fost descrise în eseul Şcoala de la Iasnaia Poliana. A scris de asemenea câteva cărţi pentru copiii ţăranilor. Deşi sistemul educaţional promovat de el nu a avut viaţă lungă, şcolile de la Iasnaia Poliana pot fi cu succes declarate ca premergătoarele sistemului educaţional step-by-step din zilele noastre.
  • Tolstoi a renunţat la toată averea sa şi la drepturile de autor în favoarea soţiei. A plecat în cele din urmă de acasă împreună cu fiica sa, Alexandra Tolstaia, către o destinaţie necunoscută, luând cu ei şi pe medicul său. După câteva luni de rătăcire fără rost, scriitorul s-a îndreptat către o mănăstire unde maica superioară era chiar sora lui, dar a murit în drum, la Astapovo, în casa şefului de gară.
  • ca filosof moralist, Tolstoi s-a remarcat prin ideile sale privind non-violenţa, influenţând figuri proeminente ale secolului XX, cum ar fi Mahatma Gandhi şi Martin Luther King.
  • în ianuarie 2007, la aproape 100 de ani de la moartea scriitorului, revista Time a decretat că Anna Karenina şi Război şi pace ocupă locurile 1 şi respectiv 3 în topul celor mai importante 10 romane din toate timpurile.
cartepedia.ro
(cartea „08. Anna Karenina vol.I” de Lev Tolstoi a apărut în librărie la data de 31 decembrie, 2008)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com