Carti online anticariat
litera.ro
Colectii Adevarul Autori cartile Adevarul

01. Crima si pedeapsa, vol. 1
Fiodor Dostoievski

01. Crima si pedeapsa, vol. 1

Titlu: 01. Crima si pedeapsa, vol. 1

Autor: Fiodor Dostoievski

Colecţie: Biblioteca Adevărul 101

Editura: Adevarul

Traducerea: Antoaneta Olteanu

Număr de pagini: 320

15,99RON
Adaugă în coş

Primul titlu din colecţia „101 cărţi de citit într-o viaţă“ este volumul întâi al capodoperei Crimă şi pedeapsă, romanul lui F.M. Dostoievski. Crimă şi pedeapsă introduce cititorul în problematica delicată a conştiinţei umane, fiind în acelaşi timp o critică aspră la adresa societăţii vremii - devenită, însă, prin forţa şi amploarea problematicii, universală. Personajul principal al romanului, Raskolnikov, dezvăluie toate faţetele condiţiei umane confruntat cu dileme fundamentale legate de viaţă şi de moarte, de vină şi de izbăvire, de convenţie şi de libertate.

Capodoperă a literaturii universale, romanul Crimă şi pedeapsă îi oferă cititorului posibilitatea de a studia alcătuirea complexei maşinării care este conştiinţa umană. Pornind de la ideea obsedantă că numai o fiinţă independentă spiritual este capabilă de acţiuni măreţe, Raskolnikov, un student sărac din Sankt-Petersburg, încearcă, asemenea lui Napoleon, pe care-l admira nedisimulat, să se ridice deasupra legilor morale comune, căutând să-şi justifice ante-factum acţiunile criminale.

Post-factum, consideraţiile teoretice care îl împinseseră pe tânăr să comită o dubla omucidere intră în conflict cu propria lui conştiinţă, cu atât mai mult cu cât crima în sine este un eşec: în loc să-l ridice deasupra masei informe a celor mulţi, ca pe un erou animat de idealul unei justiţii superioare, îl face să decadă. Sfâşiat între sentimente antagonice mergând de la mândrie sfruntată la ură faţa de sine, de la dispreţ pentru semeni la nevoia de a-i avea în preajmă, de la disperare surdă la speranţa izbăvirii, Raskolnikov, cuprins de remuşcări, îşi va accepta în cele din urmă condamnarea şi, astfel, va fi mântuit prin suferinţa cea mai cruntă — aceea spirituală.

Feodor Mihailovici Dostoievski (1821-1881) - astăzi unul dintre cei mai importanţi scriitori ai lumii, a fost arestat în 1849 şi condamnat la moarte pentru participarea la întrunirile unui cerc de tineri intelectuali, acuzaţi că purtau discuţii „subversive“. În ultimul moment, ţarul a comuntat pedeapsa în deportare. Astfel, abia după patru ani de ocnă şi cinci de serviciu militar obligatoriu, Dostoievski a revenit la Petersburg şi şi-a reluat activitatea literară.

elefant.ro
(cartea „01. Crima si pedeapsa, vol. 1” de Fiodor Dostoievski a apărut în librărie la data de 12 octombrie, 2010)

Acasă | Căutare | Catalog | Contact | Informaţii | ANPC | Hartă site

Copyright © 2009 cartile-adevarul.com